Zarándoklat Máriaremetére

 

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Hevesi Csoportja 2017 augusztus16-án 20 fővel zarándoklatot szervezet Máriaremetére és a Kútvölgyi kápolnához. Budapest II - kerületében, Pesthidegkút Máriaremete városrészében egy gyönyörűen parkosított terület közepén magasodik az 1899-ben, neogótikus stílusban épült Máriaremetei kegytemplom, a Kisboldogasszony-templom. A XVIII. században lett zarándokhely egy Svájcból idehozott csodatévő Mária-kegykép miatt. Azóta sok imameghallgatás történt itt és sok zarándok keresi fel e megszentelt helyett. A szentmisében mi is hálát adtunk a Jóistennek életünkért, családjainkért, szeretteinkért, barátainkért, országunkért és kértük a Szűzanya és szentek közbenjárását, hogy szívünkben a szeretet soha ne aludjon ki, hogy nehézségeinkre, félelmeinkre, fájdalmainkra a szeretet nyelvén felelhessünk, válaszolhassunk.

Ezt követően felkerestük a Kútvölgyi kápolnát a Szabadság-hegyen, ezt a Mária kegyhelyet  Regőczi atya (Az Isten Vándora című könyv) a magyarság engesztelő kápolnájává tette. Kútvölgyi Boldogasszony-kápolna Budapest XII. kerületének Kútvölgy városrészében, a Felső Svábhegyi út és a Városkúti út találkozásánál található. Az eredeti kápolnát 1753-ban a Svábhegy oldalának szőlői között található mély kút, mai nevén Mária-kút mellé építették. A zarándokhely létét egy 1753-ban történt csodának köszönheti. Ekkor egy szőlősgazda gyermeke lovas kocsival hajtott lefelé a hegyoldalban, mikor a szekérbe fogott lovak megbokrosodtak az felborult és a gyerek a kútba esett. A lovakat megtalálták, de a gyermeket csak később találták meg a kútnál, aki azt mesélte, hogy egy csudálatos szépségű asszony palástja tartotta a kút vizének felszínén. Még ebben az évben megépült a kút mellett a Segítő Szűz Mária tiszteletére az első kápolna. A mai is álló kápolna egy kis, téglalap alaprajzú nyeregtetős épület. A kápolnát záró vasajtó szintén eredeti. A csuda hírének terjedésével a kápolna fontos zarándokhellyé vált és a Mária ünnepekre a 19. század folyamán már zarándokok százai érkeztek, nem csak Pestről, hanem az ország távolabbi részeiről és még külföldről is. A telket, amelyen a kápolna áll, 1969-ben Regőczi István atya (több hívő adományának segítségével) megvásárolta. Regőczi atya 1970-ben egy nagyobb fa épülettel, fa kápolnával, vette körül az eredeti épületet. Ekkor már a kápolna kegyképe egy 17. századi spanyol festő alkotása volt: Mária a gyermek Jézussal. A kápolna falait különböző neves művészek alkotásai díszítették.

A fakápolnát a rendszerváltást követően lebontották és 1990-ben sóskúti mészkőből felépült a Magyarság Engesztelő Kápolnája. Ennek a kápolnának lett a szentélye az eredeti 1753-ban épült kis kőkápolna. Ekkor a kápolna mellett álló Mária-kutat fallal veszik körül, egy kis kerengőt kialakítva. A kutat felújították és 1991-ben a kerengő falára belga zarándokok által ajándékozott carrarai márványból készült 12 keresztúti állomás került. A kápolna melletti területen 1998-ban épült fel a "Táborhegyen" zarándokház. A ház központi nagy termét szintén jelentős alkotók festményei díszítik. A nagyteremből lépcső vezet Mindszenti József bíboros emlékszobájába.

 Az áldozatos imádságra és engesztelésre azért van szükség, hogy a magyarság erkölcsileg megújuljon, a hit és szeretet útján járjon. Ehhez kérjük az égiek segítségét és a Szűzanya közben járását. (Regőczi István atya 2013. február 28-án 98. évében átlépett az örökéletbe.)

Hálát adva a Jóistennek, lelkiekben meggazdagodva értünk Hevesre ezen a verőfényes délutánon. Köszönet és hála az égieknek, támogatóknak (MMSZ), hogy biztosították az utazáshoz szükséges anyagiakat.

 

Heves, 2017. augusztus 18.                        dr. Kürtiné M Anna

                                                                    Heves,  MMSZ csop.vez.

**********************************************************************************************************************

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat ez évben 11. alkalommal szervezi a nyári „Szertelen Szerda” ifjúsági programot. Igaz már nem 10, csak 4-5 alkalommal. Már nehezebb összeszedni a gyermeket, akik korábban jártak felnőttek és mi szervezők is fáradunk. De hálát adunk a Jóistennek, hogy még van egy kis lendület. Így egy nagyon szép kirándulást szerveztünk a velünk kapcsolatban lévő gyermekeknek és családoknak. 2017. július 26-án.  szerda reggel 44 fő indult el az aggteleki Nemzeti Parkba. S, hogy milyen csodákat láttunk azt Anett beszámolójából mindenki megtudhatja.

Aggtelek

Egy szerda reggelen a buszmegállóban gyülekeztünk, ahol sok kicsi gyermek és felnőtt kiránduló ruhában, hátizsákokkal felszerelkezve várta a buszunk megérkezését. A kirándulást, melyet a Máltai Szeretet Szolgálat szervezett nekünk, mindenki nagyon izgatottan várta. Miután elfoglaltuk a helyünk, gyors névsorolvasás után egy ima keretében kértük a Jóistent, hogy segítsen meg minket a kirándulás alatt. A buszon ülve, volt szerencsénk néhány információt szerezni, arról, hogy tulajdonképpen mit is fogunk látni a túra alatt. Miután a hosszú három órás út után megérkeztük Aggtelekre, mindenki leszállt a buszról és utunkat vettük a Baradla barlang felé, mely az Aggteleki-karszt leghíresebb látványossága, az Aggtelek és Jósvafő alatt húzódik. Az idegenvezető hölgytől megtudtuk, hogy egy másfél órás túrán fogunk részt venni, amely alatt betekintést kaphatunk a barlang körülbelül kettő kilométeres szakaszába. Tudomást szereztünk arról, hogy mi akkor ott Magyarország legnépszerűbb, leghosszabb és leglátványosabb barlangjában vagyunk. Először egy sok lépcsős levezetőn mentünk le a barlangba, majd egyenes szakaszon folytattuk az utat a Styx-patak medre mentén. A túra alatt végigkísértek minket, az elképesztően szép és csodálatos cseppkőoszlopok és függelékek. Megtudtuk, azt, hogy néhány képződmény alakját tekintve fantázianeveket kapott, ez alapján találkoztunk Halszárító érdekes csoportjával, a Világítótoronnyal, Polippal és a gyönyörű vöröses Alabástromszoborral, Balerinával, amely közelebbről már Sárkánynak látszott és a Csillagvizsgálóval. A túránk végén megérkeztünk a legnagyobb, és számos káprázatos cseppkőalakzatokkal díszített Óriások Termébe, ahol a barlang teljes sötétségbe borult, valamint fényjátékkal és kellemes zenével csodálhattuk meg barlangtúránk utolsó állomását. Kiérkezve újra a szabad ég alá, már mindenki éhes volt, ezért megebédeltünk, majd úgy döntöttünk, hogy egy kis sétával zárjuk a kirándulásunkat, amely alatt megtekinthettünk egy szép tavat és egy vízesést is.

Hazafelé menetben megálltunk Aggtelek központjában, ahol mindenki tudott még egy kicsit nézelődni. Hevesre, egy nagy nyári esőre érkeztünk, de ennek ellenére egy felejthetetlen napon voltunk túl, amelyet mindannyian köszönünk a hevesi Máltai Szeretet Szolgálatnak.

Készítette: Tóth Anett

 

Köszönjük a Máltai Szeretetszolgálat Észak-Magyarországi Régiójának, hogy  a költségek nagy részét fedezte, köszönjük kedves adományozóinknak a finom kukoricát, dinnyét, sós tallért mely igen jól esett a középhosszú túra után. S köszönjük minden, önkéntesnek akik valamilyen formában  segítették e szép utazás megvalósulását.

 

Heves, 2017.  július29.                                                                         

dr. Kürtiné M Anna

MMSZ csop.vez. Heves

**********************************************************************************************************************

Az egyik önkéntesünk Erzsike már régóta szerette volna, ha elzarándokolunk Pálosvörösmartra, a Mátra-aljára, hogy megnézzük szép templomát és Mária parkját. 2017 június 13-án délután el is indultunk a Máltás busszal.  1300 körül telepedtek itt le a pálosok, de 100 évnél tovább nem maradhattak, így már a romok sem találhatók. De az emlékezet él, melyet e szép parkkal is tovább éltetik. A Mária parkban található szobor kompozíció, amikor Szent István király felajánlja a koronát Szűz Máriának, Boldog Özséb szobra  aki  összegyűjti a remetéket és megalapítják az egyetlen magyar alapítású szerzetes rendet a pálosokat. Pár éve a magyar szentek színes ablakaival gyarapították és felújították templomukat. Imádkoztunk a Jóistenhez és kértük a Szűzanya és pálos szentek közbenjárását életünkre, a Máltára és magyar népünkre. Hálát adtunk, hogy eljöhettünk és részesülhettünk ebben a szép lelki élményben.

 

Kürtiné Ani MMSZ Hevesi csoport

**********************************************************************************************************************

Egyházközségünket, több csoportban, több hívő is képviselte az idei csíksomlyói búcsún (2017 június 3.). Megható és örömteli volt  a véletlen találkozás a hevesi ismerősökkel, a  több százezres tömeg között . A nap szikrázóan sütött, az emberek pedig csak áradtak, ki járművel, ki vonattal, mi Csíkdánfalváról gyalog a keresztaljával. Itthoni idő szerint fél ötkor indultunk, Csíkcsicsón pihentünk, reggeliztünk  és fél 12-re értünk a Nyeregbe. Felemelő érzés járt át mindannyiónkat, mikor felértünk és körül néztünk. Jó párszor már részt vettünk ezen a búcsún, de ennyi embert még soha nem láttunk, még a nagy meleg miatt az erdőkben is rengeteg hívő pihent. dr. Veres András győri megyéspüspök volt a szónok aki nagyon szépen beszélt hitünkről az összetartozásról. 2017-ben 450 éves a csíksomlyói pünkösdi búcsú. 1567. pünkösd szombatján a székelyek Csíksomlyóra gyűltek segítséget kérni a Szűzanyától hitükben való megmaradásukhoz és hálát adni Istennek és a Szűzanyának a segítségért, s ez már 450 éve folyamatos, ezt a régi fogadalmi  kérést ismétli meg az idei búcsú jelmondata, melyet a Salvator - kápolna előtti kőkeresztre véstek fel az ősök: "Isten tarts meg minket őseink hitében és erényeiben." Ez az év Szent László király 940 éves jubileuma is, mivel 1077-ben választották a magyarok királyának, aki valóban szívén viselte népe sorsát, melyet az utókor szentté avatásával hálált meg. A legnagyobb kegyelem, hogy a hit útján járhatunk, hogy van égi édesanyánk és a számos szentjeink akik utat mutatnak és  segítenek döntéseinkben, cselekedeteinkben.Ebben erősít meg mindannyiónkat a legnagyobb  misztérium, a szentmise. "Égből szállott "Szent Kenyér", értünk ontott drága vér: hittel áldunk és imádunk, bár az elme föl nem ér."

 

Dicsőség az Úrnak!  Kürtiné Ani

**********************************************************************************************************************

MAGYAR MÁLTAI SZERETETSZOLGÁLAT HEVESI CSOPORTJÁNAK

2016-OS TEVÉKENYSÉGE

 

·        2016 decemberében 7 fő kapta meg a tagfelvételét: Gyarmati Lászlóné, Magyar Istvánné, Balázs Ferencné-Dózsa u., Perlaki Jánosné, Búzás Györgyike, Ungváriné Alexy Andrea, Nagy István plébános. Így csoportunk létszáma 22 főre emelkedett.

·            2016 augusztusában kedves önkéntesünket Domokos Vilmos bácsit búcsúztattuk, aki átlépet az örök életbe. Nyugodjék békességben!

·            Április 24-én a Tiszanánai csoport szervezésében, Kozma atya búzaszentelési miséjén, (Tiszanánán) csoportunkból 7 fő vett részt.

·            7. éve minden pénteken 15 órától, 2-3 fő önkéntesünk jár az öregek otthonában imaórát tartani.(Törökné)

·            Néhány önkéntes tagunk és önkéntesünk már több éve kéthetente imaórát tartanak cigány testvéreinknél a Császi kápolnában.(Rabné, Balázsné, Csehné, Szepesi J)

·            Negyedévente önkénteseink és a Tám. szolg. dolgozók közös Máltás misén vettünk részt, megköszönve a Jóisten segítségét.

·            Minden hónap első és harmadik keddjén Cursilló keretén belül több önkéntesünkkel találkozunk, beszélgetünk, imádkozunk, énekelünk.  

·            Ez évben a IV. Hevesi Ultreya (08.13.) alkalmából mintegy 30 család részesült meleg ételben, melyet önkénteseink juttatták el a családokhoz.

·            Évek óta részt veszünk a Május 1-én Hevesen megrendezésre kerülő Hagyományőrző Civil napon, ahol önkénteseink finom süteménnyel beneveznek a „Süti partiba”. Ebben az évben negyedik önkéntesünk kapta meg a „Marci díj”a-t, melyet minden évben kiosztanak a civil szervezetek között a településért végzett munkáért. Eddig „Marci díj”a-ban részesült önkénteseink: Gyarmati Lászlóné, Sári Lászlóné, Magyar Istvánné, Perlaki Jánosné.

·            A „Kultúra mindenkié” belső Máltás pályázat-ból májusban, mintegy 50 fővel ellátogattunk az egri várba és a Harlekin bábszínházba.

·            A Hevesi önkormányzattól 50 000 Ft-ot kaptunk, melyből tartós élelmiszer (50 cs.) csomagokat állítottunk össze és osztottunk szét a rászorult családoknak.

·            A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Hevesi csoportja 2016-ban folytatta a „Szertelen Szerda” nyári ifjúsági programját, immáron 10. éve. Ez alkalomból a résztvevők Máltás szimbólummal ellátott pólót kaptak. Ezek a találkozások ismét gazdag, tartalmas, eseménydús alkalmak voltak. Melyet nemcsak a szervezőknek köszönhetjük, hanem főtámogatónknak a Máltai Szeretetszolgálat Észak-magyarországi Régiójának és minden támogatónak és segítőnek, akik valamilyen formában hozzájárultak, hogy a fiatalok jól érezzék magukat.

Minden alkalommal uzsonnát osztottunk, melyhez zöldséget, gyümölcsöt támogatóktól kaptunk. Támogatóink: MMSZ Miskolc, Heves Önkormányzat, Balázs József, Tóth Árpád, Gyarmati Lászlóné, dr. Kürtiné M Anna, Dobi-Barócsi Zsuzsanna, Batki Orsolya, Baloghné Kriszti, Réti János, Tóth Tamás.

Programban állandóan résztvevők: Ungváriné Alexy Andi, Búzás Györgyike, Dobi-Barócsi Zsuzsa, Gyarmati Lászlóné-Etike, Górné-Csilla, Baloghné Kriszti, Balázs Norbert, Kürtiné-Ani, Bakos Blanka, Batki Orsolya.

·         A Magyar Máltai Szeretetszolgálat hevesi csoportja június 9-én zarándok utat szervezet Mátraverebély-Szentkútra Nemzeti Kegyhelyünkre. Máltás önkéntesek – dolgozók, idős egyedülálló és családos testvérekkel (47 fő) látogattuk meg e csodálatos környezetben található búcsújáró helyet.

·            A decemberi   országos 20. „Adni Öröm” akcióban a Hevesi csoport 13. alkalommal vett részt, 22 diák valamint tagjaink, önkénteseink, dolgozóink segítségével.

1466 kg adományt gyűjtöttünk, melyhez pályázati pénzből vásároltunk szaloncukrot, mintegy 170 db csomagot sikerült szétosztanunk.

·            Az év folyamán helyben összegyűjtött használt ruhákból 500 zsák anyagot adtunk ki, 120 családnak.

·            December elején Mikulás és karácsonyváró ünnepséget szerveztünk a Máltával kapcsolatban lévő családoknak, időseknek. Ez évben is december 9-én érkezett hozzánk a „Mikulás” a katolikus plébánia nagytermében. Mintegy 150 fő részére készítettünk csomagot.  Nagy István plébános atya elmélkedett az adventről és az ehhez kapcsolódó ünnepekről, a „Sarki fény” együttes köszöntötte a Mikulást és a vendégeket. Melyet ezúton is köszönünk nekik. Még egyszer köszönet és hála a támogatóknak és segítőknek!

·            A Hevesi Hírekben és a Régiós Máltás Újságban 4 cikk jelent meg a csoport életével kapcsolatban. (Összefoglaló a csoport 2016-s tev.ről- febr., Zarándok út Mátraverebély-Szentkútra-Aug., Nyári pr.”Szertelen Szerda”-szept.,  Karácsonyváró a Máltánál –dec., )

·            Ez év decemberében a Máltás hevesi csoport támogatásáért vagy önzetlen önkéntes munkáért 9 fő kapta meg Kozma Imre atya elismerő, köszönő oklevelét.(Szakál Benedek, Szakál Péter, Balázs József, Gyarmati Lászlóné, Gór Sándorné, Ungváriné Alexy Andrea, Magyar Istvánné, Sári Lászlóné, Kovács Károly)

·            Köszönjük a mindenféle támogatást és önkéntes munkát mindazoknak, akik valamilyen formában segítették szolgálatunkat. Az Úr áldja és őrizze jó szándékukat!

·            Kérjük, a jövőben sem felejtkezzenek el rólunk !

 

·            Számlaszámunk: 11784009-20201045 MMSZ Hevesi csoport

 

        Tisztelettel és köszönettel: dr. Kürtiné M Anna

                                                 MMSZ csoportvezető

        Heves, 2017. február 20.
********************************************************************************** 

„A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a Szuverén Máltai Lovagrend magyarországi segélyszervezete, mely 1989-ben alakult, Kozma Imre irgalmasrendi szerzetes atya vezetésével. A „ Máltai” kifejezés arra utal, hogy a több mint 900 éves Lovagrend keresztény értékrendje hatja át tevékenységét: a „TUITIO FIDEI ET OBSEQUIUM PAUREUM”-„A HIT VÉDELME ÉS A RÁSZORULÓK SEGÍTÉSE” jelmondat jegyében, támogatja, a rászorulókat s végzi karitatív feladatait, fajra, nemre, nemzetiségre, vallási, politikai vagy bármely más meggyőződésre való tekintet nélkül – mindenki felé nyitottan.

A Szeretetszolgálat tevékenységét az evangéliumi értékek mellett az Egyház szociális tanítása határozza meg: „ Az Egyház szociális tanítása…képes megmutatni a helyes utat, amelyen haladva választ adhatunk a jelen nagy kihívásaira…, az evangélium nélkül egyrészt nem oldható meg a „ szociális kérdés”, másrészt az új dolgok benne találhatják meg az igazságtartalmukat és a helyes erkölcsi alapot.” ( II: János Pál Centesimus Annus)

Bizonyos értelemben mindenki felelős másokért. A szegénység az az állapot, amikor felesleges nincs valakinek, az elsőrendű szükségleteket, ha nehezen is, de munka árán meg tudja szerezni. A nyomorúság az az állapot, amikor valaki - saját hibájából-e vagy más okból, mindegy – a legelsőrendű szükségleteket sem tudja magának megszerezni, s ezt nemcsak átmenetileg, hanem kilátástalanul hosszú időre. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat  2009-ben lesz 20 éve, hogy  befogadó lélekkel fordul a szegények (kirekesztettek) felé, olyan önkénteseken keresztül, akik szívesen, szeretetből „személyválogatás nélkül” segítenek.” (MMSZ alapszabály)

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Hevesi csoportja: 1992 óta folyamatosan működik. 2004 februárjától megújult formában folytattuk karitatív munkánkat.

Csoport lelkivezető: Nagy István plébános

Csoportvezető: dr. Kürtiné Melik Anna

Csoportvezető helyettes: Szarvas Ernőné

Raktáros: Balázs Ferencné

Csoportunk a Miskolc Észak-Magyarországi Régióhoz tartozik,

     Miskolc, Köln út 2. 3535.

    Régióvezető: dr. Kis Imre

   Régiótitkár: Szekeres Gábor

1.    Adományokat gyűjt és oszt (ruha, élelmiszer, bútor, pénz stb), természetesen, ami még jobb állapotban van és használható. Az utóbbi időben egy selejtező, lerakodó raktárnak kezdenek bennünket használni, amire sem személyi, sem raktározási kapacitással, nem rendelkezünk. Ezért kérjük, hogy csak olyan adománnyal támogassanak, amit még az adományozó is használhatna, csak feleslege van belőle, vagy kimondottan segíteni szeretne másokon.
 

2. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Hevesi csoportja 2006 július 1- én elindította Hevesen a Gondviselés Háza Sorstárs Támogató Szolgálatát , 4 fős dolgozói létszámmal,  Jeligénk:”KÉZNYÚJTÁS”

   Munkánkat Heves város Közigazgatási területén látjuk el. Az itt élő siketek és nagyothallók, vakok és gyengénlátók, mozgásszervi-, értelmi fogyatékkal élők, valamint halmozottan sérült személyek és családtagjaik részére nyújtunk szolgáltatásokat.

   A sérült ember bizonyos értelemben társadalmat formáló erő, a szolidaritás kötelezettségére kihívó JEL.

   A fogyatékos nem fogyatékos, hanem  SZERETETBEN MEGÚJÍTÓ FORRÁS! 

Szolgáltatásaink

   Információnyújtás, ügyintézés, tanácsadás, szállító szolgálat,

     személyi segítő szolgáltatás.

Bővebb felvilágosítást készséggel ad az intézmény vezetője PIKULA ZOLTÁN , a Heves, Hunyadi út 19-21. sz. alatti MMSZ épületében.

   Telefonszámuk: ÖNKÉNTES CSOPORT : 06 30 223 4228

MMSZ TÁMOGATÓ SZOLGÁLAT: 06 30 466 3245, 36/ 345 208

Mivel szűkösek az anyagi kereteink, kérnénk minden jóérzésű és jó szándékú felebarátunkat, hogy lehetőségeikhez képest (természetbeni, pénzbeli) adományaikkal támogassák karitatív tevékenységünket.

CIMÜNK: MMSZ HEVESI CSOPORTJA 3360. HEVES, HUNYADI ÚT 19-21.

SZÁMLASZÁMUNK:  11784009-20201045 MMSZ CSOPORT OTP BANK RT

 

Heves 2012. március 8.                                    dr. Kürtiné Melik Anna

                                                                                      Csop.vez.